Kan du gi oss kjærligheten tilbake?

Kjærlighet omtales ofte på en slik måte at det får oss til å tro at det er en noe konkret. Noe som er eller ikke er. Noe som kan veies og måles. En av mine veiledere gjennom studiet poengterte hvor ofte man hører snakk om det å elske noen av hele sitt hjerte. Hvis man ikke gjør det, elsker noen av hele sitt hjerte, er parforholdet i fare. For hva er alternativet? Å elske noen av halve sitt hjerte? det klinger ikke like fint. Jeg fikk nylig spørsmålet: "Tonje, kan du gi oss kjærligheten tilbake?".  Det høres ut som om kjærligheten er en ting, eller i det minste noe håndfast. Som om jeg kunne si: "ja, her har dere kjærligheten tilbake. Den koster dere 700 kr timen, og om rundt 10 samtaler, så er den tilbake hos dere". Dessverre. Som jeg måtte si til dette paret, jeg kan ikke gi kjærligheten til dere. I stedet spurte jeg paret: "hva er kjærlighet for dere?". Dette var noe de synes var vanskelig å svare på. Etter 20 år sammen var det mest giftige kommentarer og bitterhet igjen å få øye på. De kunne faktisk ikke huske sist de hadde kjent kjærlighet for hverandre. Når de begynte å mimre tilbake til tiden hvor de møttes, hadde de overraskende nok ingen gode minner å dele. Det som hadde skjedd var at giften og bitterheten hadde funnet veien inn til deres tidlige minner og forsuret det gode de hadde den gangen. Det er ingen fasit på hva som kan være veien tilbake til et godt ekteskap for dette paret, men håpet er ikke ute, selv om det kan føles sånn. Det er en kjent sak, dette skriver terapeuten John Gottman om i sin bok "Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold", at minner som en gang var fylt av lykke og følelser av dyp kjærlighet etterhvert kan bli omskrevet til noe negativt. Når man opplever vanskeligheter i parforholdet og man i fellesskap vanner og steller godt med bitterhet og negative følelser, kan disse følelsene gro og vokse seg bakover i tid og inn i de lykkelige minnene. Ved å oppsøke parterapi kan man få hjelp til å finne tak i det som var, og kanskje fortsatt er, bra ved forholdet. Man kan få hjelp til hvordan man heller kan vanne og stelle godt med disse aspektene av forholdet. For hvis man opplever å være forskjellig eller at man har noen temaer det føles umulig å komme til enighet om, så er likevel det aller viktigste at man dyrker det positive. Det er viktig å sørge for at det positive alltid får overtaket på det negative. For det vil alltid være krangler og konflikt til tider (som man selvfølgelig også kan lære å håndtere bedre). Uten krangler og uenighet er det ingen kommunikasjon. Det er ikke dette alene som tar knekken på parforholdet eller "tar bort kjærligheten".

Så. Hva er kjærlighet? Vet du hva det er? Jeg skal ikke komme med noe bastant eller universelt svar til dette, men jeg skal våge meg til å si at det er hardt arbeid!

Søndagens tips fra meg er å pleie samholdet! Beskytt parforholdet, prioriter parforholdet og skap et sterkt fellesskap mellom dere. Hva er typisk dere? Hva gjør dere sammen? Hva er spesielt for akkurat deres liv sammen? Snakk sammen om det dere setter pris på. Bruk tid til å mimre og snakke om gode opplevelser dere har hatt sammen, nylig eller for mange år siden. Jeg personlig synes det er en god ide og lage egne ritualer som er deres, som tilhører parforholdet. Dette er med å styrke fellesskapsfølelsen.  

Kjærlighetsritualer

Basert på det man vet, gjennom forskning på parforhold, og min egen erfaring, vil jeg påstå at det gjør underverker for parforholdet å opprette egne ritualer for hvordan akkurat dere gjør ting sammen. Hva er typisk dere på søndager? Hva er typisk dere i julen? eller andre høytider? Det er et hav av muligheter. Lag tirsdagsritualer, morgenritualer, ferieritualer, bursdagsritualer osv. Det kan være helt andre ting, men lag noen sammen! 

Jeg elsker når jeg og samboeren min lager nye ritualer! Nå har vi laget et nytt rituale, som både er praktisk og hyggelig. Vi vil gjerne komme oss litt ut, selv om det er søndag (vi kan bli litt late på søndager). Vi forsøker å være flinke til å ikke kaste brød, men noen ganger blir det litt tørt og gammelt. Vi har derfor bestemt oss for å gå ned til en elv i nærheten og mate ender på søndager. Det er en bitteliten og søt gåtur kombinert med at vi får kvittet oss med gammelt brød. Så er det samtidig så fantastisk koselig, og underholdende, å mate ender! 

Ellers har vi blant annet laget oss egne ritualer for adventsøndagene i julen og for påsken. En gang laget vi "hyttetur i stuen", når vi følte at alle andre hadde dratt på hytta. Dette innebar peis på tv´n (netflix har flere peisutgaver, sjekk det ut!), teppe på gulvet, rødvin, yatzi, kortspill osv. Vi har ingen fast tid for "hyttetur i stuen", men vi foreslår det for hverandre ved ulike anledninger. Det føles som vår helt egen greie og er med å støtte opp om følelsen av oss. "Du, hadde ikke i dag vært en perfekt dag for en tur på hytta?". Det at jeg vet hva samboeren min mener og at det er vår helt egen (rare) oppfinnelse, gjør at jeg føler at vi er sammensveiset og viktig for hverandre.

Dere har kanskje flere slike ritualer allerede? Snakk om dem! Gjenoppta gamle ritualer som har blitt glemt og nedprioritert! Lag nye.

#parforhold #kjærlighet #ritualer #kjærlighetsritualer #forhold #parterapi #ekteskap #veiledning #samliv #helse #søndag #hverdag #helg

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Familieterapeut Tonje Anine Løff

Familieterapeut Tonje Anine Løff

30, Oslo

Familieterapeut, Oslo og Akershus. Sertifisert kursholder av Gottman Institute, 7 prinsipper for gode samliv. På denne bloggen vil du finne kontaktinformasjon for timebestilling og faglige innlegg om familie, par, samliv og relasjoner. Dersom du har et tema du ønsker at jeg skal skrive mer om, kommenter gjerne et forslag! Ta kontakt for å lage en avtale på e-post: tonje@familieterapeut.net Min nettside finner du her: www.familieterapeut.net

Kategorier

Arkiv

hits