Yoga som terapi

Dette er en blogg om familie, parforhold, samliv, relasjoner og terapi. Bloggen skal være et sted hvor jeg deler mine tanker om disse temaene og annet fagstoff som kan være nyttig for dere der ute. Samtidig er jeg en yogaentusiast og har praktisert nå i rundt 3 år. Fra høsten av starter jeg på utdanning for å bli yogainstruktør. Det betyr i utgangspunktet at jeg vil fordype praksisen min og lære mer, men om jeg har lyst kan jeg undervise når jeg er ferdig. Jeg vil skrive et innlegg om yoga, fordi yoga er min egenterapi!  

 

Yoga kan være terapi. Jeg har lært mye om meg selv og vært igjennom flere prosesser i min yogapraksis. Siden jeg startet med yoga har det skjedd mye i forhold til hvor kjent yoga er og hvor tilgjengelig det er. Instagram er fullt av yogabilder og rene yogaprofiler med bilder av spreke folk i stillinger som ser både krevende og kanskje til og med umulig ut, men som er svært vakre! Yoga er overalt. Det kan virke som om yoga nesten er som akrobatikk, men det er så utrolig mye mer!

 

Yoga er et sted hvor man kan bli kjent med seg selv. De samme utfordringene du møter ellers i livet, møter du også på yogamatta. For å bruke meg selv som eksempel, så har jeg alltid latt meg styre av bekymringer og jeg er redd for mye rart. Dette kommer også til uttrykk når jeg gjør yoga. Jeg er redd for å falle, redd for å skade meg, redd for å ikke få til. Yogapraksisen er et glimrende sted for å utfordre denne frykten og samtidig lære å være snillere med meg selv. Jeg nevnte self compassion i et tidligere innlegg. Når jeg strever med de ulike stillingene og ikke er sterk nok, smidig nok eller klarer å puste godt nok, så kan jeg bli sint på meg selv. Da øver jeg på å si snille ting til meg selv og snu de negative tankene. Jeg opplever at dette lar seg overføre til hverdagen ellers. Jeg blir fortsatt sint på meg selv, men jeg kan snu det raskere. 

Jeg klarer ikke å stå på hendene, selv om jeg kan teknikken og hva jeg skal gjøre. Det er frykten som holder meg nede. Det er en fin balanse mellom å utfordre seg selv og å akseptere at man kanskje ikke skal stå på hendene? Hvorfor skal jeg det? Hvorfor er det viktig for meg? 

Så er det pusten. Hvor viktig er ikke pusten, for at vi i det hele tatt lever? Hvor mye tenker vi på den i løpet av dagen? I yoga handler det om pust og bevegelse. Vi beveger oss med pusten. Når vi jobber med krevende stillinger er det pusten som hjelper oss. På den måten blir jeg bevisst på å finne tilbake til pusten når noe er krevende. Det hjelper meg å håndtere stress og andre krevende situasjoner i hverdagen ellers.

Jeg lærer å observere hva som skjer i mitt indre mens jeg beveger meg. Jeg øver på å finne letthet i det som er tungt. Og jeg lærer samtidig å være ydmyk. 

For meg betyr yoga også fellesskap. Spesielt gjennom Ashtanga yoga føler jeg et sterkt fellesskap ved å komme inn en yogashala (yogasal) hvor andre puster og beveger seg. Alle til den samme serien av asanas (yogastillinger). Det eneste man hører er pust. Dyp ujjayi pust.

Har du forsøkt yoga? Opplever du det samme? Er du nysgjerrig og ønsker å gi det en sjanse?Acro yoga kan også være et hett tips til deg og partneren din. Det kan være en morsom utfordring for dere sammen, da det er fysisk og krevende og dere MÅ samarbeide for å få det til. En fin måte å komme nærmere hverandre på. Flere yogastudioer har drop in timer og holder jevnlige kurs.

#yoga #parforhold #Ashtangayoga #acroyoga #terapi #helse #trening #familieterapi #samliv #psykiskhelse 

2 kommentarer

Meg

10.08.2017 kl.21:25

Høres ut som det kan være noe for meg. Har du laget videoer?
Meg: Kanskje? :) Jeg har veldig stor tro på at yoga kan hjelpe oss med å møte oss selv på en bedre måte. Jeg har ikke pleid å lage videoer, men det finnes masse der ute! Se for eksempel her: https://www.youtube.com/watch?v=aUgtMaAZzW0
Dette er Ashtanga yoga.

Skriv en ny kommentar

Familieterapeut Tonje Anine Løff

Familieterapeut Tonje Anine Løff

30, Oslo

Familieterapeut, Oslo og Akershus. Sertifisert kursholder av Gottman Institute, 7 prinsipper for gode samliv. På denne bloggen vil du finne kontaktinformasjon for timebestilling og faglige innlegg om familie, par, samliv og relasjoner. Dersom du har et tema du ønsker at jeg skal skrive mer om, kommenter gjerne et forslag! Ta kontakt for å lage en avtale på e-post: tonje@familieterapeut.net Min nettside finner du her: www.familieterapeut.net

Kategorier

Arkiv

hits