Barnet skal være sjefen?

Jeg opplever at det er en diskusjon som pågår der ute, det er kanskje ikke helt nytt, om hvorvidt barn skal få gjøre helt som de vil eller om foreldre skal kunne straffe barn når de gjør noe galt.

Først og fremst er det skummelt hvordan en diskusjon kan bli så polarisert og forenklet der ute i nettaviser og sosiale medier. Vi har en tendens til å ville ha enkle svar og da ender diskusjoner ofte i enten- eller. Du kan ikke uttale deg uten å plasseres på den ene eller andre siden. 

For det andre er jeg veldig sikker på at ingen foreldre ønsker at barna deres skal gjøre akkurat som de vil. Og jeg er enda mer sikker på at alle foreldre vil at deres barn skal ende opp som anstendige og høflige individer. Noen ganger føler man seg rådvill og usikker på hvordan man oppnår målet på best mulig måte. Andre ganger har man en strategi som man har sterk tro på.

Jeg har en sterk tro på at straff ikke er et godt alternativ. Og før du får lyst til å putte meg i kategorien "ettergivende" eller "vil la barn gjøre som de vil" kategorien, les litt videre først. 

Vi vil at barn skal lære hva som er rett eller galt. Da må vi lære dem det! Vi voksne. Da er vi tilbake til spørsmålet, hvordan. Hva lærer de ved bruk av straff? At de ikke burde gjøre det igjen. Fordi det fikk en kjip konsekvens, som mamma eller pappa fant på. Det gir ikke en grunnleggende læring om rett og galt. Det lærer dem noe om at man må straffe for å unngå uønsket adferd. Det de Ikke lærer da, er at man skal sette seg ned og forsøke å forstå hvorfor folk gjør som de gjør, for deretter å forklare hvorfor det er galt og på hvilken måte det skader en selv eller andre.

Det handler ikke om å sy puter under armene på barna, eller la de gjøre som de vil. Start med å forstå hvorfor barnet gjør som det gjør, og for all del, ikke anta at bakgrunnen for barnets handlinger er at barnet ønsker å være vanskelig eller slem. Hvis man forstår det barnet gjør eller sier som et uttrykk for et behov som ikke helt har blitt møtt, kan det være enklere å finne riktig måte å møte barnet på. 

Husk at barn trenger hjelp til å regulere følelsene sine. Hvis de får en sterk følelse av sinne eller frustrasjon kan denne følelsen være overveldende og barnet kan reagere sterkt og ende med å si stygge ting til moren sin eller andre. Da er det viktig at den voksne forholder seg rolig, viser forståelse for hva barnet føler og dermed viser at sinne ikke er farlig, slik at barnet klarer å roe seg ned igjen. Etterhvert vil barnet bedre kunne regulere følelsene sine på egenhånd.

Det betyr ikke at man skal overse det barnet har gjort som er ugreit og uønsket. Hvis barnet sa stygge ting til noen eller ikke ville høre etter da følelsen av sinne stod på som verst. Da må man sette seg ned å snakke med barnet om dette etter at barnet har roet seg ned igjen og er i stand til å ta i mot det som blir sagt. 

Og kanskje viktigst av alt! Hvorvidt barn lærer å bli høflige, empatiske og ansvarlige individer er kanskje aller mest avhengig av at de ser foreldrene være høflige, empatiske og at de tar ansvar for egne handlinger. For barn hører etter på mye av det foreldrene sier, men de ser enda mer på det foreldrene gjør! Hvordan snakker du til andre når barna hører på? Hvis du blir sint på noen, hva gjør du da? Hvordan snakker du om andre foran barna? Hvordan var humøret ditt når du hentet i barnehagen? Hvordan snakker dere foreldre til hverandre hjemme?

Hvis du opplever at barnet ikke hører etter på beskjeder, kanskje du må finne andre måter å gi beskjeden på? Kanskje du må hjelpe barnet til å klare det hun eller han får beskjed om å gjøre? Kanskje forventningene har vært for høye? 

Helt til slutt vil jeg si at jeg ser en forskjell når det gjelder straff og det som er en naturlig konsekvens. En naturlig konsekvens kunne for eksempel være, at dersom leggetid tar alt for lang tid, må man begynne med leggingen tidligere neste dag. Når leggingen går raskt kan man gå tilbake til vanlig leggetid igjen. Jeg vil understreke at dette kun er et eksempel på en naturlig konsekvens som kan gi mening for barnet. Det vil ikke nødvendigvis passe for alle barn i alle aldre. Samtidig som det er en konsekvens, er hensikten samtidig å hjelpe barnet til å få til det som er utfordrende! 

#barn #oppdragelse #foreldrestil #familie #samliv #helse #foreldre #mor #far #blogg 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Familieterapeut Tonje Anine Løff

Familieterapeut Tonje Anine Løff

30, Oslo

Familieterapeut, Oslo og Akershus. Sertifisert kursholder av Gottman Institute, 7 prinsipper for gode samliv. På denne bloggen vil du finne kontaktinformasjon for timebestilling og faglige innlegg om familie, par, samliv og relasjoner. Dersom du har et tema du ønsker at jeg skal skrive mer om, kommenter gjerne et forslag! Ta kontakt for å lage en avtale på e-post: tonje@familieterapeut.net Min nettside finner du her: www.familieterapeut.net

Kategorier

Arkiv

hits